Мария Георгиу потвърди участието си на Sofia Singer Songwriter Fest 2018

Известната румънска певица Мария Георгиу ще бъде сред артистите в конкурсната програма на Sofia Singer Songwriter Fest на 29 и 30 септември 2018 година. Тя ще изпълни авторски песни от последния си албум на сцената на клуб Студио 5 в НДК и със сигурност ще впечатли публиката и журито с високия си професионализъм, гласови данни и фин и приятен акомпанимент на акустична китара.

Мария Георгиу е певица с дългогодишен опит. Родена е през 1963г. в град Ресита, Румъния. Произлиза от семейство на музиканти и още от малка пее и свири на обой, пиано и цигулка. Завършва музикално училище в родния си град, пее и в хор.

Мести се да живее в Букурещ, където среща известния фолк певец Валериу Стериан, който пише много от песните в репертоара й. Мария е вдъхновена и от известната румънска актриса Леополдина Баланута. Следват участия във Франция, Дания, Норвегия, Гърция и Австрия.

През 1993г. Мария Георгиу печели първа награда на фестивала за фолк музика „Ом Бун” („Добър човек”) в Букурещ. Две години по-късно излиза първият й албум на аудиокасета. Следват множество записи и концерти, сред които и колаборация с филхармонията на Киев, Украйна.

През 2008г. певицата се изявява със собствена група и като дуо, заедно с пианиста Раду Гратиану. През 2010г. излиза албумът „Куркубеу” („Дъга”), с който Мария отбелязва 20 години от дебюта си на фолк фестивала „Ом Бун”.

Освен музикант, тя е и радиожурналист. Всяка седмица води предаване за фолк музика в румънското национално радио, където представя песни на старите и нови бардове от Румъния и света. Участва като жури на най-известните фестивали за изпята поезия в Румъния, както и в бордове на музикални и медийни организации.

Мария Георгиу е силно повлияна от американската певица с испански корени Джоан Бейс, както и от португалската народна музика „фадо”. Изпълнява и класически произведения като „Аве Мария” на Франц Шуберт. Написала е песен, посветена на известната румънска кралица Мария.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − three =