Това беше Sofia Singer Songwriter Fest!

Sofia Singer Songwriter Fest е нов международен форум за изпята поезия, който се проведе в София в края на септември 2017 г. Фестивалът се състоя в две конкурсни вечери (30.09 и 01.10) и съпътстваща програма (28 и 29.09), както и приеми и концерти в посолствата на Сърбия, Хърватия и Румъния.
В съпътстващата програма се представиха млади и амбициозни артисти, които изпълниха авторски песни в препълнения Delta Blues Bar (ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 44). Сред участниците бяха Бояна Желязкова, Асен Маринов, Пламен Димитров, Радослав Михов, Константин Кучев, Зора Колева и Георги Арсов (понастоящем вокалист на група Атлас). Сред гостите бяха почитатели на акустичната музика и поезията, както и много чужденци. Присъства и шведският продуцент и импресарио Паси Куконен. Съпътстващата програма бе открита на 27.09 от Лили Друмева-О’Райли и водена от Виктор Макаров (поет с китара и част от екипа на SSSF). По време на двете вечери в Delta Blues Bar бяха раздадени рекламни книжки с програмата на основните конкурсни вечери, информация за фестивала, артистите и откъси от тяхната поезия. Входът и за двете вечери бе свободен.
Конкурсните вечери се състояха в събота (30.09) и неделя (01.10) в клуб Studio 5 от 18 до 21 ч. Залата бе препълнена и на двете събития. Входът бе свободен, но се пропускаха с предимство тези, които имаха резервация.
В публиката присъстваха високопоставени гости, сред които директорът на Дирекция „Култура” на Столична община госпожа Биляна Генова, посланникът на Хърватия – г-жа Лиерка Алайбег, първи секретар на Румънското посолство – г-н Виктор Дедиу, съветник по въпросите на културата и образованието в Посолството на САЩ – Матю Хагенгрубер, и втори секретар на Посолство на Азербайджан Вусала Садигова.
В публиката имаше и много известни музиканти, като например легендарния български бард Асен Масларски. Основната програма бе открита от Лили Друмева-О’Райли, която благодари на партньорите и покани на сцената директора на Дирекция „Култура” на Столична община, г-жа Биляна Генова, да приветства участниците. След нея хубави пожелания към фестивала отправи и посланникът на Хърватия г-жа Лиерка Алайбег. Слово изнесе и първият секретар на Румънското посолство г-н Виктор Дедиу, който наблегна на румънското участие в първото издание на фестивала.
След приветствията на официалните гости Лили Друмева-О’Райли предаде микрофона на водещия – журналистът и поет Васил Громков.
Васил Громков с лежерен и приятен стил представи участниците един по един, като умело запълваше времето, докато те се приготвят. Громков бе и член на професионалното жури, което оцени участниците по строго определени критерии: най-добър текст, най-добра музика, вокални умения, инструментални умения и сценично присъствие. На журито бяха раздадени формуляри с точки от 1 до 10 за оценяване на всеки един от участниците. Освен Васил Громков членове на журито бяха Миодраг Якшич – известен издател, поет и организатор на фестивал от Белград, Сърбия, който пристигна специално за SSSF; Пламен Сивов – музикант и поет от група Точка БГ, бе третият член на журито.
SSSF има строг регламент, който гласи следното: право на участие имат само соло артисти, които могат да пеят, да свирят на акустична китара и да са автори на музиката и текста на песните си. Те трябва да умеят тези три неща и да се явят сами без допълнителни музиканти или беквокалисти. Участниците трябва да изпълнят три песни в рамките на 15 минути.
Първа се представи младата певица от Бургас Вяра Иванова. Тя впечатли публиката с лекия си непринуден стил и остроумни текстове, със забавни и критични послания. Вяра бе сравнена с певицата Аланис Морисет и пожъна бурни овации.
Втори на сцената се представи сръбският певец и китарист Джони Лов. Истинското му име е Никола Бъркич и той пристигна директно от Белград. Стилът му е фин и лежерен, с виртуозен акомпанимент на акустична китара и висок вокал. Джони Лов изпълнява авторски песни на английски език в стил блус. Беше сравнен с големия канадски музикант Нийл Янг.
Трети на сцената се представи Петко Славов от Казанлък. Музикантът има богат професионален опит и е познато лице от предаването „Нощни птици” на БНТ. Освен самостоятелно, работи и с група, като поддържа богат репертоар от авторски песни и кавъри. Петко Славов свири виртуозно на акустична китара и притежава висок звучен глас. Особено се хареса неговата песен „Не е реклама”.
Четвърти се представи Ведран Иворек. Наричат го хърватския Боб Дилън. Интересен и талантлив музикант от град Велика Горица, Хърватия. Ведран има силно присъствие, свири майсторски и звучно на акустична китара и пее с много чувство. Той представи песните си на сърбо-хърватски, което много се хареса на публиката. Сред фаворитите ѝ бяха нежната балада „След любовта” и динамичното рокендрол парче със силно послание „Поздрави слънцето”.
Пета на сцената излезе Маргарита Друмева от Силистра. Тя е водещо име сред поетите с китара през последните 20 години. Виртуозна китаристка и майстор на изпята поезия, тя изпълни три съвсем нови песни. Маргарита Друмева свири виртуозно на китара и пее с висок звучен глас. Сравняват я с канадската певица Джони Мичъл.
Последен и шести за вечера се представи румънският поет с китара Дан Вана. Той е водещо име в румънската акустична сцена през последните 20 години и е директор на Дома на културата в град Калафат. Там той провежда ежегоден фестивал през месец август, вече повече от 10 години. Дан Вана се извини на публиката, тъй като беше болен. Въпреки това изпълни програмата си с много чувство и ентусиазъм, за което получи бурни овации от публиката.
След като първите шестима участници се представиха с по три песни, водещият покани на сцената група Точка БГ, които изпълниха пет песни от техния богат авторски репертоар. Групата е акустичен проект за нови градски песни, в който участват Пламен Сивов, Красимир Първанов, Зорница Попова и Тодор Янкулов. Имат много почитатели и редовно изнасят концерти. Заедно с Точка БГ излезе и младата певица Ива Янкулова, която изпълни песен на английски език.
Първата конкурсна вечер приключи с много аплодисменти и гостите бяха поканени да дойдат и на следващия ден, за да проследят изпълненията на останалите участници. Журито се оттегли, за да постави своите оценки, и вечерта приключи с приятни разговори и срещи на публиката и артистите.
Събитието получи широко медийно отразяване. Бе заснето от TV1 с три камери. Бе излъчено на живо от радио „Бинар”. В публиката присъстваха и журналисти от БНР, които направиха репортажи.
В неделя (01.10) се проведе втората конкурсна вечер на SSSF. Отново присъстваха високопоставени гости, а клубът бе препълнен. Лили Друмева-О’Райли излезе на сцената, за да открие конкурса и покани водещия Васил Громков, който представи участниците и разказа как ще протече вечерта.
Пръв на сцената излезе младият певец и китарист Денис Апов. Той бе видимо развълнуван от пълната зала, телевизионните камери и високото ниво на фестивала. Каза, че за него е чест да открие такова събитие и представи трите си песни. Поезията на Денис Апов е изключително интересна и качествена. Той пише сложни метафорични текстове със силни послания. Притежава нисък и изключително приятен за слушане глас.
Втора се представи сръбската певица Оливера Драгичевич от Белград. Тя притежава изключителна харизма и силно присъствие. Оливера Драгичевич има дълга и силна кариера, която включва работа с известна рок група и известния сръбски музикант Боре Джорджевич. Представи песните си артистично като танцуваше и караше публиката да пее и да пляска. Бе облечена като индианка, с яке с ресни и лента на главата. Това е в синхрон с нейния артистичен псевдоним – индианското име Скво. Оливера Драгичевич е често сравнявана с известната американска певица Джоан Бейс.
Четвърти на сцената излезе Виктор Макаров. Той е наполовина руснак и изпълни песен на руски език. Притежава звучен, носещ глас и свири майсторски на китара, като използва джаз и суинг акорди. Поезията му е интересна, с хубава метрика и рима. Песните му са мелодични и въздействащи. Виктор Макаров завърши програмата си с авторската композиция „Железопътна благодат”, в която бе включен фрагмент от „Amazing Grace”. Песента се хареса на публиката, която подпяваше в унисон с артиста.
Пети се представи американецът Мат Петрарка. Той е от щата Охайо и дълго време е живял в Европа. Съдбата го привлича към България, тъй като тук среща любовта. Стилът на Мат Петрарка е алтернативен рок и той изпълни три авторски песни, сред които една, посветена на неговата съпруга Евелина, и друга, посветена на неговата родина Америка. Получи бурни аплодисменти и впечатли публиката и журито.
За финал на конкурсната програма на сцената излезе Марияна Добрева. Тя е от Бургас и е основател на българската рок група Силует. Има дълга кариера като музикант, която включва и богат опит като трубадур в Скандинавските страни. Марияна изпълни три авторски песни – една на български, две на английски език. Впечатли с изключително майсторство на свирене и с голям вокален диапазон. Представи се с лекота и рутина, като остави публиката онемяла. Последваха бурни аплодисменти и още тогава се разбра, че може би това ще бъде победителят в конкурса.
След като шестимата артисти се представиха, водещият обяви рецитала на група Lilly of the West. Формацията е създадена от Лили Друмева-О’Райли през 1996 г. в София. След издаването на дебютен албум следват множество участия на фестивали в Европа и САЩ. Стилът е кънтри и блуграс, а виртуозните музиканти се казват: Мишо Шишков (добро китара, пиано, банджо, хармоника), Свобода Боздуганова (контрабас), Ясен Василев (акустична китара) и Лили Друмева-О’Райли (лийд вокал, цигулка, китара и мандолина). Lilly of the West се представиха в намален състав (Лили Друмева и Мишо Шишков), но впечатлиха с професионализъм и хубави нови песни от репертоара на Лили. Тя покани на сцената музиканта и композитор, и понастоящем директор на програма „Христо Ботев” Кирил Калев, с когото изпълни дует. След това Кирил Калев продължи с още две солови песни, докато журито заседаваше.
След като резултатите бяха готови, водещият излезе на сцената, за да обяви наградите. Те бяха връчвани и от директора на фестивала Лили Друмева-О’Райли, която застана на сцената редом до журито.
Първа награда на SSSF – грамота и безжичен микрофон, и слушалки на фирма AKG, предоставени от Музикална къща „Фактор”, получи Марияна Добрева.
Втора награда на SSSF – грамота и безплатен звукозапис, микс и мастеринг на песен, предоставени от Токсити Студиос, получи Борис Масларски.
Трета награда на SSSF – грамота и подаръци от Jameson, получи Мат Петрарка.
Всички артисти, участвали на SSSF, получиха книги от издателство „Стефан Добрев”, посолство на САЩ и посолство на Хърватия.
След връчването на наградите Лили Друмева-О’Райли благодари на екипа и покани всички артисти на сцената. Бяха и връчени цветя и последваха благодарности и финален поклон.
Артистите останаха известно време в клуба, за да се снимат и да поговорят с публиката. Там присъстваха трима професионални фотографи – Иван Коловос, Владимир Василев и Шон О’Райли, които подробно отразиха атмосферата.
И двете вечери на SSSF преминаха възторжено, приповдигнато и с много позитивна енергия и приятна топла атмосфера. Гостите от чужбина коментираха, че SSSF може да бъде поставен сред най-добрите три фестивала в Европа. Последваха много комплименти към екипа и въпроси за това кога ще бъде следващото издание на фестивала и как може да се кандидатства.
SSSF бе подготвен в периода август и септември от малък, но изключително ентусиазиран и сплотен екип, който включваше Лили Друмева-О’Райли, директор на фестивала, Валя Надова (административен сътрудник), Пламен Сивов (председател на журито), Васил Громков (водещ и член на журито), Зорница Попова (координатор съпътстваща програма) и Виктор Макаров (отговорник за младите артисти, представили се в Delta Blues Bar).
Бяха изготвени рекламни книжки във формат А6 от 20 страници в тираж 1000 бройки. Бяха отпечатани и 10 плаката във формат А3, които бяха позиционирани на ключови места. Беше изготвено лого и банер на фестивала от дизайнерката Станислава Димитрова. Беше създадена Facebook страница и събития, които бяха редовно поддържани и рекламирани.
Концертите и приемите в чуждестранните посолства бяха организирани от Лили Друмева-О’Райли и допринесоха за цялостния облик на фестивала и приятното прекарване на гостите. На тези събития бяха поканени всички артисти и целият екип. Високопоставени дипломати приветстваха гостите, а след това артистите изнесоха акустични концерти. Имаше и коктейл.
Освен отразяването на конкурсните вечери от три медии – TV1, “Бинар” и програма „Христо Ботев”, Лили Друмева-О’Райли гостуваше и в много други медии преди началото на фестивала – Канал 3, Телевизия СКАТ, програма „Хоризонт”, Радио София, Дарик радио и други.
За следващото издание на SSSF интерес и желание за участие проявяват артисти от Унгария, Великобритания, Литва, Азербайджан, Словения и Чехия. Вече се водят преговори с тези посолства за покриване на пътните разходи. След успешното приключване на фестивала, се получиха сигнали от хора, които биха искали да подкрепят следващото издание чрез предоставяне на награди и други партньорства.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − two =