Второто издание на Sofia Singer Songwriter Fest събира поети от цял свят

На 28-30.09 София ще бъде за втори път домакин на международен фестивал за изпята поезия – Sofia Singer Songwriter Fest. Събитието ще се случи в НДК, на сцената на клуб Студио 5, от 18:00 часа. Феновете на акустичната музика и поезията ще могат да чуят виртуозни изпълнители от Великобритания, Ирландия, Унгария, Румъния, Македония и България. 

Сред гостите са: Стив Лоис (Великобритания), талантлив певец и композитор в стил алтернативен рок, Шейн О‘Фъргайл (Ирландия), баладичен и нежен вокалист, наподобяващ Ед Шийрън, Жолт Пинтер (Унгария), енергичен рокендрол певец и китарист с много награди, Мария Георгиу (Румъния), легендарна вокалистка и композиторка с дълга кариера, румънската Джоан Бейз, Йовица Илик (Македония), лиричен певец и поет, председател на Съюза на писателите, Крис МакАртър (Великобритания), впечатляващ блус рок музикант. 

Сред българските участници са: младата блус рок певица Свилена Тенева, известната и талантлива блус и кабаре звезда Гергана Добрева, нежната певица и цигуларка Бояна Желязкова, вокалистът и композитор на фънк групата Indigo Kids – Явор Велчев, шармантна певица Мишел Мандела,  лиричната рокаджийка Габриела Ризова, вокалистът на група „Атлас“ Георги Арсов, както и пловдивският певец и китарист и звезда от риалити формат Радослав Михов. 

Тричленно жури в състав: Алгир Дакслова (Литва), водещо име в литовската музикална сцена и организатор на престижния фестивал „Тай Аш“ във Вилнюс, Пламен Сивов, певец и композитор на група Точка БГ, и Васил Громков, писател, музикален журналист и диджей, ще определи победителя. Артистите ще се представят с две песни в три вечери. Рецитал ще изнесат и две от най-успешните български акустични групи – Точка БГ и Lilly of the West, както и победителката от миналогодишния фестивал Мариана Добрева.

Афтърпартито ще се състои в клуб Сохо от 21 ч., където артистите ще имат рецитали.

Един истински празник за феновете на акустичната музика и изпятата поезия! Фестивалът се организира по повод Mеждународния ден на музиката и поезията, 1 октомври, и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Подкрепен е и от посолствата на Ирландия, Унгария, Румъния, Македония и Фондация „Български център по предприемачество“.

„Точка БГ”е акустичен проект за нови градски песни, създаден през 2011 г. от Зорница Попова (вокал), Тодор Янкулов (китара, вокал), Красимир Първанов (китара, вокал), Пламен Сивов (китара, вокал). Съставът e издал четири албума („Нови градски песни”, „Предверие”, „Акварел” и “Август”). Името на групата е по заглавие на една от най-известните им песни – „Точка БГ”. Формацията се радва на голям интерес и изнася множество концерти. (www.tochkabg.com)

“Lilly of the West” е най-успешната българска кънтри група, създадена още през 1996 г. След издаването на дебютен албум, музикантите участват на престижни фестивали в Европа и Америка. През 1998 г. са избрани за “най-добра кънтри и блуграс група на Европа”. Печелят и награди от Световната кънтри и блуграс асоциация в Нешвил. “Lilly of the West” има богат репертоар, включващ кънтри, блуграс, суинг, джаз, ирландски и български фолклор и издадени девет албума. (www.lillydrumeva.net)

За повече информация: lilidrumeva@gmail.com 

Вижте официалния промо клип на SSSF: https://youtu.be/75Z-cFIqPkM

Списък на участниците в Sofia Singer Songwriter Fest 2018

1. Явор Велчев – България
2. Бояна Желязкова – България
3. Радослав Михов – България
4. Гергана Добрева – България
5. Георги Арсов – България
6. Йовица Илик – Македония
7. Мария Георгиу – Румъния
8. Жолт Пинтер – Унгария
9. Шейн О‘Фъргайл – Ирландия
10. Стийв Лоис – Великобритания
11. Крис МакАртър – Великобритания
12. Мишел Мандела – България
13. Свилена Тенева – България
14. Габриела Ризова – България

Жури: Алгирдас Клова (Литва), Пламен Сивов, Васил Громков.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − six =