Марияна Добрева грабна голямата награда на Sofia Singer Songwriter Fest

На 30.09 и 01.10 в клуб Студио 5 се състоя първото издание на Sofia Singer Songwriter Fest – нов фестивал за изпята поезия с участието на артисти от Сърбия, Хърватия, Румъния, САЩ и България.

Тричленно жури в състав Васил Громков (известен журналист, диджей и поет), Пламен Сивов (музикант и основател на акустична формация Точка БГ) и Миодраг Якшич (издател, продуцент и организатор на международен фестивал в Белград, Сърбия) оцени изпълненията по строг регламент и критерий. Бяха допуснати 12 артиста, които се изявиха сами с китара и изпълниха по три песни в рамките на 15 минути. Не бяха допуснати солиращи инструменти и беквокалисти.

Участниците трябваше да умеят три неща едновременно – да пеят, да свирят на китара и да пишат авторски песни. Журито оцени по десетобална система следните умения: музика, текст, гласови данни, китарен акомпанимент и сценично присъствие.

В рамките на двете вечери се представиха следните артисти: Вяра Иванова (Бургас), Джони Лов (Белград), Петко Славов (Казанлък), Ведран Иворек (Загреб), Маргарита Друмева (Силистра), Дан Вана (Калафат), Денис Апов (София), Оливера Драгичевич (Белград), Борис Масларски (Шумен), Мат Петрарка (Охайо) и Марияна Добрева (Бургас). 

Рецитали изнесоха групите Точка БГ с гост Ива Янкулова и Lilly of the West с гост Кирил Калев.

Призьори в конкурса станаха Марияна Добрева (Първа награда), Борис Масларски (Втора награда) и Мат Петрарка (Трета награда). 

Сред официалните гости бяха – Биляна Генова, директор на дирекция „Култура” на Столична община, Лиерка Алайбег, посланник на Хърватия, Матю Хагенгрубер, съветник в Американското посолство, Виктор Дедиу, съветник в Румънското посолство, и Вусала Садигова, съветник в Посолство на Азербайджан. В публиката присъстваха и много музиканти, като например легендарния български бард Асен Масларски.

Събитието получи широко медийно отразяване – TV1, Канал 3, БНР, Дарик Радио и други. Клубът бе препълнен, а атмосферата топла и задушевна.

Фестивалът включваше и съпътстваща програма в Delta Blues Bar, където се представиха млади артисти: Бояна Желязкова, Асен Маринов, Пламен Димитров, Радослав Михов, Константин Кучев, Зора Колева и Георги Арсов (понастоящем вокалист на група Атлас), както и приеми в посолствата на Сърбия, Хърватия и Румъния.

Награди бяха предоставени от Музикална къща „Фактор”, Toxity Studios, Jameson и издателство „Стефан Добрев”.

Фестивалът се проведе по повод Международния ден на музиката и поезията (1 октомври) и бе оценен високо от чуждестранните гости. „Sofia Singer Songwriter Fest е топ 3 фестивал в Европа. Перфектна организация и логистика, както и изключително високо ниво на артистите”, споделя сръбският продуцент и издател Миодраг Якшич.

За финал директорът на фестивала Лили Друмева-О’Райли благодари на екипа и участниците и получи цветя. Един истински празник за акустичната музика и поезията, който ще се превърне в традиция.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 1 =