Фестивалът SSSF през 2018 г.

Отчет към Дирекция „Култура” на Столична община за организацията и осъществяването на Международен фестивал за изпята поезия „Sofia Singer Songwriter Fest” 2018, по случай „Международния ден на поезията и възрастните хора”

Sofia Singer Songwriter Fest е международен форум за изпята поезия, който се проведе в София на 28, 29 и 30 септември 2018 г., със съпътстваща програма (26 и 27.09), както и прием и концерт в посолството на Македония. 

В съпътстващата програма се представиха млади и амбициозни артисти, които изпълниха авторски песни в препълнения Delta Blues Bar (ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 44). Сред участниците бяха Виктор Макаров, Петър Георгиев – Пешето, Стефан Гераксиев и други. Сред гостите бяха почитатели на акустичната музика и поезията, както и много чужденци. Присъства литовският продуцент и композитор Алгирдас Клова. Съпътстващата програма бе открита на 26.09 от Лили Друмева-О’Райли и водена от Виктор Макаров (поет с китара и част от екипа на SSSF). По време на двете вечери в Delta Blues Bar бяха раздадени рекламни книжки с програмата на основните конкурсни вечери, информация за фестивала, артистите и откъси от тяхната поезия. Входът и за двете вечери бе свободен. 

Конкурсните вечери се състояха в петък (28.09), събота (29.09) и неделя (30.09) в клуб Studio 5 от 18 до 21 ч. Залата бе препълнена и на трите събития. Входът бе свободен, но се пропускаха с предимство тези, които имаха резервация. 

В публиката присъстваха високопоставени гости, сред които посланикът на Ирландия Майкъл Форбс, както и известни музиканти от поп и рок сцената – Веселин Тодоров (Весо Кокала от група Фактор), както и Мисис България 2017 г. Ирина Белчева. 

Основната програма бе открита от Лили Друмева-О’Райли, която благодари на партньорите и покани на сцената водещия Васил Громков. 

Васил Громков с лежерен и приятен стил представи участниците един по един, като умело запълваше времето, докато те се приготвят. Громков бе и член на професионалното жури, което оцени участниците по строго определени критерии: най-добър текст, най-добра музика, вокални умения, инструментални умения и сценично присъствие. На журито бяха раздадени формуляри с точки от 1 до 10 за оценяване на всеки един от участниците. Освен Васил Громков членове на журито бяха Пламен Сивов, музикант и поет от група Точка БГ, както и Алгирдас Клова – музикант, композитор, радио водещ и продуцент от Литва. 

SSSF има строг регламент, който гласи следното: право на участие имат само соло артисти, които могат да пеят, да свирят на акустична китара и да са автори на музиката и текста на песните си. Те трябва да умеят тези три неща и да се явят сами без допълнителни музиканти или беквокалисти. Участниците трябва да изпълнят три песни в рамките на 15 минути. 

Първи се представи Радослав Михов, млад музикант от Пловдив, станал известен покрай „България търси талант:. 

След него видяхме артистичната певица и автор на песни от група ШаШа Гергана Добрева. 

Трети се представи първият чуждестранен артист в програмата Йовица Илик от Македония, последван от Стив Лоис от Великобритания.

Пети на сцената излезе лийд вокалистът на група
Атлас Георги Арсов. След него се изяви младата и ексцентрична певица и автор на песни Мишел Мандела. 

За финал на конкурсната програма в първата вечер видяхме Ража Файез Ел Мадхун от Палестина. 

След като първите седем участници се представиха с по две песни, водещият покани на сцената група Точка БГ, които изпълниха пет песни от техния богат авторски репертоар. Групата е акустичен проект за нови градски песни, в който участват Пламен Сивов, Красимир Първанов, Зорница Попова и Тодор Янкулов. Имат много почитатели и редовно изнасят концерти. 

Излъчените финалисти за вечерта бяха Йовица Илик, Стив Лоис и Ража Ел Мадхун. 

Първата конкурсна вечер приключи с много аплодисменти и гостите бяха поканени да дойдат и на следващия ден, за да проследят изпълненията на останалите участници. Журито се оттегли, за да постави своите оценки, и вечерта приключи с афтърпарти в клуб Soho, партньор на второто издание на фестивала, където концерти имаха Йовица Илик от Македония и Стив Лоис от Великобритания. 

В събота (29.09) се проведе втората конкурсна вечер на SSSF. Отново присъстваха високопоставени гости, а клубът бе препълнен. Лили Друмева-О’Райли излезе на сцената, за да открие конкурса и покани водещия Васил Громков, който представи участниците и разказа как ще протече вечерта. 

Първа на сцената излезе нашумялата по софийските клубове певица и цигуларка Бояна Желязкова. След нея видяхме ирландеца Шейн О‘Фъргайл, който взриви публиката с артистичното си представяне и харизма. 

Неговият рецитал беше последван от този на младата блус певица и китаристка Свилена Тенева. След нея на сцената излезе една истинска звезда от Румъния – голямата певица и композитор Мария Георгиу. 

Настроението се повдигна още повече, когато на сцената се появи Явор Велчев (Яви), фронтменът на група Indigo Kids, който изпълни весели и лежерни песни. 

След него атмосферата се на нагорещи още повече с появата на британеца Крис Макартър, който изсвири виртуозни сола. Конкурсната програма завърши с изпълнение на талантливата млада певица Габриела Ризова. 

След като седемте артисти се представиха, водещият обяви рецитала на група Lilly of the West, които изпълниха трибют към големите поети с китари на Америка Джони Кеш и Боб Дилън. Формацията е създадена от Лили Друмева-О’Райли през 1996 г. в София. След издаването на дебютен албум следват множество участия на фестивали в Европа и САЩ. Стилът е кънтри и блуграс, а виртуозните музиканти се казват: Мишо Шишков (добро китара, пиано, банджо, хармоника), Свобода Боздуганова (контрабас), Ясен Василев (акустична китара) и Лили Друмева-О’Райли (лийд вокал, цигулка, китара и мандолина). Lilly of the West се представиха в пълен състав и впечатлиха с хубави нови аранжименти на познатите хитове на Боб Дилън и Джони Кеш. 

След като резултатите бяха готови, водещият излезе на сцената, за да обяви вторите трима финалисти. Сред тях бяха Шейн О‘Фъргайл, Крис Макартър и Габриела Ризова, които да се явят на финала в неделя. 

Вечерта завърши с афтърпарти в клуб Soho, където рецитали имаха Мария Георгиу от Румъния и Шейн О‘Фъргайл от Ирландия. 

Третата конкурсна вечер се състоя в неделя 30.09 и представлява финала на фестивала, където се изявиха шест от най-добрите артисти, които изпълниха по три песни. 

Първа на сцената излезе Габриела Ризова, последвана от Крис Макартър, Стив Лоис. Ража Ел Мадхун, Шейн О‘Фъргайл и Йовица Илик. 

След бурните аплодисменти журито се оттегли да заседава, а в това време концерт изнесе Марияна Добрева, победител от Sofia Singer Songwriter Fest 2017. 

След нейното изпълнение водещият се качи на сцената, за да обяви победителите. 

Специална награда, предоставена от ресторант La Tavernita, бе връчена на Крис Макартър. 

Трета награда получи македонецът Йовица Илик, която му бе връчена от директора на Македонския културно-информационен център в България Сашко Насев. Наградата е произведение на изкуството от известен македонски творец, както и сувенири и луксозни книги.

Втората награда отиде при британеца Стив Лоис. Тя бе връчена от Борис Бончев, директор на Токсити Рекърдс, и представляваше звукозапис на сингъл в студиото на компанията.  

Голямата награда за първо място получи Шейн О‘Фъргайл от Ирландия. Тя бе връчена лично от Веселин Тодоров, директор на музикална къща „Фактор“, и се състоеше от безжичен вокален микрофон и слушалки от фирмата Fender. 

Всички артисти, участвали на SSSF, получиха книги от издателства „Стефан Добрев“ и Амат“

След връчването на наградите Лили Друмева-О’Райли благодари на екипа и покани всички артисти на сцената. Бяха връчени цветя и последваха благодарности и финален поклон. 

Артистите останаха известно време в клуба, за да се снимат и да поговорят с публиката. Там присъстваха трима професионални фотографи – Иван Коловос, Владимир Василев и Шон О’Райли, които подробно отразиха атмосферата. 

Вечерта завърши с афтърпарти в клуб Soho, където рецитали имаха победителите от фестивала. 

И трите вечери на SSSF преминаха възторжено, приповдигнато и с много позитивна енергия и приятна топла атмосфера. Гостите от чужбина коментираха, че SSSF може да бъде поставен сред най-добрите три фестивала в Европа. Последваха много комплименти към екипа и въпроси за това кога ще бъде следващото издание на фестивала и как може да се кандидатства. 

SSSF бе подготвен в периода август и септември от малък, но изключително ентусиазиран и сплотен екип, който включваше Лили Друмева-О’Райли, директор на фестивала, Валя Надова (административен сътрудник), Пламен Сивов (председател на журито), Васил Громков (водещ и член на журито), Ангел Коручев (координатор технически дейности) и Виктор Макаров (координатор на съпътстващата програма). 

Бяха изготвени рекламни книжки във формат А6 от 20 страници в тираж 1000 бройки. Бяха отпечатани и 10 плаката във формат А3, които бяха позиционирани на ключови места. Беше изготвено лого и банер на фестивала от дизайнерката Станислава Димитрова. Беше създадена Facebook страница и събития, които бяха редовно поддържани и рекламирани. 

Концертите и приемът бяха организирани от Лили Друмева-О’Райли и допринесоха за цялостния облик на фестивала и приятното прекарване на гостите. На тези събития бяха поканени всички артисти и целият екип. Високопоставени дипломати приветстваха гостите, а след това артистите изнесоха акустични концерти. Имаше и коктейл. 

Събитието беше отразени в редица медии, включително Програмите на БНР: Хоризонт, Христо Ботев и Радио София, Радио FM+ и ZRock, Bulgaria On Air, БНТ и БНТ 2. 

За следващото издание на SSSF, което е планирано за 26,27,28 септември, интерес и желание за участие проявяват артисти от Босна, Словения и Унгария. Вече се водят преговори с тези посолства за покриване на пътните разходи. След успешното приключване на фестивала, се получиха сигнали от хора, които биха искали да подкрепят следващото издание чрез предоставяне на награди и други партньорства.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 6 =